Reteta rapida cu varza kale
“Si Dumi, tu mananci doar PETRINJAI” ?
Te iubesc TÃTIC! Refrenul asta il aud de la tatal meu de 8 ani incoace.
Acum rad si fac glume pe seama asta pentru ca stiu despre bioindividualitate si etape in evolutia fiecaruia si drumul meu nu e si drumul tau si sunt atat de bine in calea mea incat nu pot decat sa ma bucur pentru tine oriunde ai fi in calea ta. Cu asta din urma simt ca ma incearca neputinta mult prea des.
Revenind la intrebare.
“Petrinjãi” este tot ceea ce NU e carne in acceptiunea tatalui meu. Deci si kale si orez si avocado si varza, morcovi, rosii, ceapa toate intra in categoria respectiva.
Raspunsul este “Da, mananc doar petrinjai…
* si nu am experimentat atat de multa energie si bucurie decat atunci cand stateam cu ziua urcata in pomi sau cand mergeam la cules de hribi in Dosul Ratititsului.
* si am energie de dat la o 1000 de femei si mamici intelepte din jurul meu si tot simt ca imi e plina cana.
* si aduc sustinere si liniste in multe minti si inimi de femei frumoase care au ales sa lucram impreuna.
Deci trebuie ca se intampla bine ceva, undeva.
Chiar acum in timp ce scriu acest post am primit un mesaj ce m-a animat de la o femeie cu suflet diamant (recomandarea mea pentru ea fusese sa ne auzim printr-un scurt mesaj in fiecare zi in legatura cu unul din obiective): “Chiar daca nu am mai scris sa stii ca zilnic ma gandesc la ce diferenta faci in viata mea. Nu pot sa cred ce mult m-am schimbat….si cum mi-a venit cheful de viata asa dintr-o data….”
Voi stiti ce iubitoare de carne eram pana sa ma trezesc alaturea de fetita mea? A trebuit sa imi blochez rinichii si sa stau internata in spital in Germania 7 zile, a trebuit sa trec prin 2 runde intense de alergie pe tot corpul – alergie care deja dura de 6 luni si o ascundeam frumos sub pres cu Aerius doza dubla pe zi ca restul antihistaminicelor nu mai faceau fata, a trebuit sa ma observ in timpul conflictelor cum ma aprind si sar artificii din mine (scantei e prea putin spus) ca sa ma opresc si sa inteleg ca ficatului meu nu ii mai face bine inca o doza de carne hormonata si plina de antibiotice din supermarket. Ficatul este sediul furiei si al frustrarii dar in acelasi timp este organul care filtreaza la nivel chimic tot ce a intrat pe gura.
Deci cand viata iti daruieste PETRINJAI in cazul meu de azi kale, te apuci si o iubesti : si pe viata si pe kale.
Haideti sa va dau o reteta simpla ca sa ii dam corpului putina pauza de la carne cu cartofi. Nu de alta dar sa nu ne transformam in amidon cu totul.
Reteta cu kale:
– o ceapa sauté in apa (nu ulei va rog, niciodata)
– varza rosie rasa pe razatoare
– praz taiat pe lungime in fasii de 4,5 cm
– morcov taiat in fasii lungii fine sau cu peel-erul de legume facut tagliatele.
Se sauteaza toate in apa, adaugati putina sare si piper. Se inchide focul si adaugati ulei si zeama de lamaie.
Uneori o servesc cu avocado si rosii. Alteori mai complic situatia si pun orez sau quinoa langa. Alteori o mancam cu seminte de canepa.