Febra la copii si cauzele ei profunde
Febra copiilor nu creste de la dinti si nu “se vindeca” cu panadoale
Pai cum, ca aveam un motiv atat de bun si de frumos si de usor pe care sa punem toata vina! Da, insa e un motiv care pe noi ne lasa in ignoranta, ne tine la un etaj inferior al evolutiei noastre.
Haideti 2 minute in sfera mea de coaching:
Imaginati-va evolutia noastra ca pe un bloc inalt, cu multe etaje.
Din punctul in care suntem acum – cu tot ce cunoastem despre noi si despre viata suntem la un anumit nivel si avem o anumita priveliste.
Cu fiecare constientizare, in orice domeniu, trecem la urmatorul nivel, avem o alta priveliste.
Cum stii ca ai stat deja prea mult la un etaj? Pai dai de aceeasi problema doar in alt context.
In contextul sanatatii copiilor o dam din febra in febra, din viroza in viroza, din otita in otita si alergia sau dermatita nu mai trece.
Si de obicei mintea face conexiuni cauza-efect (vezi “febra e de la dinti”) conform cu etajul pe care suntem si privelistea pe care o avem.
Febra vine ca raspuns la tot ce s-a intamplat in copilas ca un TOT – corp minte emotii (deci nu doar in corp) INAINTE de iesirea dintelui.
Deci iesirea dintelui, desi e ultimul eveniment dintr-o suita care au contribuit la aparitia febrei, NU reprezinta CAUZA in totalitatea ei.
* Poate am inceput cu o cezariana si o detasare de mama atunci cand iti era mai mare nevoia de ea
* Poate au fost momente de singuratate intr-un salon de spital in care tot ce ai primit in loc de brate si iubire a fost lapte praf.
* Probabil au fost medicamente, vaccinuri sau anestezice care au trecut prin ficatul lui la o varsta muult prea mica.
* Poate au fost si antibiotice cu care am dezechilibrat flora intestinala – acel ecosistem despre care stim atat de putine si cu care suntem atat de ignoranti.
* I-am blocat rinichii cu strigate, certuri sau frici la care s-au adaugat si alimente de origine animala.
* I-am furat din rezervele de calciu si magneziu cu zahar si gluten.
* Apoi am folosit pedepse si recompense ca sa punem si mai multa presiune pe ficat.
* Am adus si propiile furii si frustrari – ca doar o mama stie cate sfaturi primeste / ora intr-o zi.
La finalul zilei, cand avem sansa de a ne uita deschis si sincer la toate ipotezele de mai sus – ce nu merge in modul nostru de gandire si abordarea noastra noi dam vina pe dinti, pe frig, pe virusi, pe altii.
Exersati va rog deschiderea mentala cu o nouă ipoteza: orice gand, idee sau credinta intai a existat in forma nemanifestata si daca nu a fost adresata mult timp s-a materializat in afectiune in corpul fizic.
Adica orice febra, tuse, muci, otita, conjunctivita, alergie si ce mai vreti voi a fost intai un gand in mintea copilului (sau a adultilor din jurul lui) si apoi o emotie in corpul lui si apoi nefiind observata si adresata s-a cronicizat intr-o forma fizica din spectrul “bolile copilariei”.
Ca sa ii afli cauza e important sa nu mai gandim “last in first out” adica “ultimul lucru care s-a intamplat egal cauza intregii probleme”. Cand deja dai de febra dupa febra dupa tuse dupa muci sau cand alergia nu mai trece e important sa te muti la urmatorul nivel al blocului si sa te intrebi: ce eveniment/situatie tensionata emotional am trait eu sau copilul in utima vreme?