Ceva CRUD la fiecare masa . (Mai ales in 0-7 ani)

Intro – funny
——————-
Pana sa stiu ce stiu acum foloseam cruditatile pentru decor. Exclusiv.

Apoi am mers 180 in partea cealalta si dupa primiii 2 ani de casatorie Andrei mi-a marturisit ingrijorat: “Honey de cand mancam impreuna mi-am facut rezerva de marar in corp pe urmatorii 25 de ani.

2 min de Coaching
——————-
Vedeti voi in momentul in care terminam alaptarea (de la san) si diversificam copilul noi practic il trecem de la un aliment VIU la alimente procesate, gatite … moarte (ca sa nu o mai dau cotita).

La ce ma refer cand spun alimente vii? Fructe, legume si frunze verzi.
Fructele sustin sistemul nervos, sistemul limfatic si induc in organism o altfel de stare, o altfel de mentalitate.

De ce nu prea credem in alimentele crude? Sau de ce ne place mancare gatita?

1. Ne place mancarea gatita pentru ca ne da un sens noua ca mame. Ne simtim utile doar daca “facem” sau lucram in vreun fel la mancarea familiei.

Ne identificam mult cu ideea “sunt o mama buna daca fac ceva pentru mancare”. “Nu poate fi atat de simplu precum o banana sau un mar. Nu as mai avea un sens.”

2. Cautam mancarea gatita pentru ca ne ajuta sa deviem mintea de la simtirea emotiilor si intelegerea lor.

3. Cand alimentele nu mai sunt vii – ele nu mai ofera arome, savoare, gust. Si atunci, ca sa treaca de bariera papilelor gustative, ne vedem nevoiti sa le ducem fie inspre dulce fie inspre sarat.

Dulcele induce in noi starea de “ma simt iubit, apreciat sau cel putin vazut”.

Sarea induce in noi stare de amorteala si uitare, blocheaza la propriu mintea, corpul, articulațiile și sistemul digestiv.

Iubirea ce o dam copiilor nostri NU trebuie sa vina prin mancare. Nu trebuie sa ne simtim utile doar atunci cand am “gatit” ceva pentru ei pentru ca le facem un mare deserviciu corpului.

CEVA CRUD LA FIECARE MASA
——————-
Pentru mamele care vor sa “lase lucrurile simplu” … am o reteta superba cu muuult calciu si magneziu: castraveti, valeriana(sau alta frunza verde), avocado, zeama de lamaie si marar. Se infuzeaza cu iubire de mami. Cum? Amestecand cu mana.

Pentru mamele care vor sa “faca” … mult am o reteta de chiftele de quinoa.

Chiftele de quinoa
——————-
– 500 de g quinoa spalata in mai multe ape si lasata la inmuiat peste noapte
– 500 ml de bulion
– 150 g seminte de floarea soarelui blenduite grosier
– 10 buc de rosii deshidratate sau 2 buc de ardeu copt
– 2 legaturi de patrunjel
– o legatura de marar (optional pentru cei cu rezerve pe 25 de ani)
– 3 catei mari de usturoi
– 1 lingurita – sare neiodata
– 2 linguri de ulei de masline
– 1/2 lingurita coriandru macinat

Mod de preparare
——————-
Se pun 2 l de apa la fiert. Cand fierbe apa punem si quinoa.

O lasam la fiert 12-14 minute. Inchidem focul si o mai lasam 3 minute la “inflorit”, sub capac. Asta o sa ii dea compozitiei de chiftele posibilitatea sa se lege mai usor.

O strecuram bine (adica bine, bine).

Intre timp amestecam la blender bulionul cu rosiile deshidratate (daca au sare sa gustati compozia inainte de a pune sare) si 2 linguri de ulei de masline.

Punem intr-un bol mare si adaugam coriandru, patrunjel tocat, semintele de floarea soarelui, usuroiul presat sare si piper.

Formati chiftele si le coaceti la cuptor: 200 de grade timp de 20-25 de minute.

Be Light.

Ceva CRUD la fiecare masa . (Mai ales in 0-7 ani)

Intro – funny
——————-
Pana sa stiu ce stiu acum foloseam cruditatile pentru decor. Exclusiv.

Apoi am mers 180 in partea cealalta si dupa primiii 2 ani de casatorie Andrei mi-a marturisit ingrijorat: “Honey de cand mancam impreuna mi-am facut rezerva de marar in corp pe urmatorii 25 de ani.

2 min de Coaching
——————-
Vedeti voi in momentul in care terminam alaptarea (de la san) si diversificam copilul noi practic il trecem de la un aliment VIU la alimente procesate, gatite … moarte (ca sa nu o mai dau cotita).

La ce ma refer cand spun alimente vii? Fructe, legume si frunze verzi.
Fructele sustin sistemul nervos, sistemul limfatic si induc in organism o altfel de stare, o altfel de mentalitate.

De ce nu prea credem in alimentele crude? Sau de ce ne place mancare gatita?

1. Ne place mancarea gatita pentru ca ne da un sens noua ca mame. Ne simtim utile doar daca “facem” sau lucram in vreun fel la mancarea familiei.

Ne identificam mult cu ideea “sunt o mama buna daca fac ceva pentru mancare”. “Nu poate fi atat de simplu precum o banana sau un mar. Nu as mai avea un sens.”

2. Cautam mancarea gatita pentru ca ne ajuta sa deviem mintea de la simtirea emotiilor si intelegerea lor.

3. Cand alimentele nu mai sunt vii – ele nu mai ofera arome, savoare, gust. Si atunci, ca sa treaca de bariera papilelor gustative, ne vedem nevoiti sa le ducem fie inspre dulce fie inspre sarat.

Dulcele induce in noi starea de “ma simt iubit, apreciat sau cel putin vazut”.

Sarea induce in noi stare de amorteala si uitare, blocheaza la propriu mintea, corpul, articulațiile și sistemul digestiv.

Iubirea ce o dam copiilor nostri NU trebuie sa vina prin mancare. Nu trebuie sa ne simtim utile doar atunci cand am “gatit” ceva pentru ei pentru ca le facem un mare deserviciu corpului.

CEVA CRUD LA FIECARE MASA
——————-
Pentru mamele care vor sa “lase lucrurile simplu” … am o reteta superba cu muuult calciu si magneziu: castraveti, valeriana(sau alta frunza verde), avocado, zeama de lamaie si marar. Se infuzeaza cu iubire de mami. Cum? Amestecand cu mana.

Pentru mamele care vor sa “faca” … mult am o reteta de chiftele de quinoa.

Chiftele de quinoa
——————-
– 500 de g quinoa spalata in mai multe ape si lasata la inmuiat peste noapte
– 500 ml de bulion
– 150 g seminte de floarea soarelui blenduite grosier
– 10 buc de rosii deshidratate sau 2 buc de ardeu copt
– 2 legaturi de patrunjel
– o legatura de marar (optional pentru cei cu rezerve pe 25 de ani)
– 3 catei mari de usturoi
– 1 lingurita – sare neiodata
– 2 linguri de ulei de masline
– 1/2 lingurita coriandru macinat

Mod de preparare
——————-
Se pun 2 l de apa la fiert. Cand fierbe apa punem si quinoa.

O lasam la fiert 12-14 minute. Inchidem focul si o mai lasam 3 minute la “inflorit”, sub capac. Asta o sa ii dea compozitiei de chiftele posibilitatea sa se lege mai usor.

O strecuram bine (adica bine, bine).

Intre timp amestecam la blender bulionul cu rosiile deshidratate (daca au sare sa gustati compozia inainte de a pune sare) si 2 linguri de ulei de masline.

Punem intr-un bol mare si adaugam coriandru, patrunjel tocat, semintele de floarea soarelui, usuroiul presat sare si piper.

Formati chiftele si le coaceti la cuptor: 200 de grade timp de 20-25 de minute.

Be Light.