Ciocolata pentru copii (copiii din noi toti)

Povestea Zen

Doi calugari Zen tocmai vroiau sa traverseze un rau care iesise din matca. Langa ei, o tanara fata frumoasa ii ruga sa o ajute sa traverseze apa impreuna cu ei. Unul din calugari fara sa stea prea mult pe ganduri, o lua in brate si o duse in cealalta parte a apei. Celalalt, stapanindu-si mirarea nu spuse nimic pana nu ajunsera la templul unde urmau sa isi petreaca acea noapte. Nereusind sa se mai abtina isi mustra tovarasul de drum:

– Stii bine ca nu-i voie sa ne atingem de nici o femeie. Cum ai putut sa o iei in brate pe femeia aceea?

Acesta raspunse:

– Asa este, am luat-o in brate, dar am lasat-o jos pe malul apei. Tu, in schimb, de atunci o porti pe umeri.

 

Care e legatura cu ciocolata?

Decat sa continui sa ma gandesc la ciocolata aceea de pe rafturile din comert care e cat se poate de departe de adevar,  sa imi creez frustrare (daca am ales sa nu mananc) sau vinã (daca am ales sa mananc) mai bine fac o investitie in calitate si imi fac una pe care sa o savurez fara constrangeri.

 

Ciocolata vindeca. Experienta mea:

  • Sunt perioade in care mananc ciocolata in fiecare zi (va scriu articolul intr-o astfel de perioada). De multe ori o las pe hartie de copt (prea migalos sa mai torn in forme) iar cand o scot afara din frigider sa o tai in bucatele nu imi spun niciodata “Am VOIE sa mananc doar atatea bucati”. O las afara si mananc intuitiv cat simt. La inceput o portie ca aceasta tinea o zi/ cateva ore. Acum “rezista” mai mult … in congelator.
  • Boabe de cacao crude

    O data ce ai mancat ciocolata cruda, (adica boabele de cacao nu au fost prajite in prealabil), ciocolata din comert nu isi mai are rostul. Stiti ca:

    • pudra de cacao ce se vinde pe scara larga in comert este, de fapt, obtinuta din coaja macinata a boabelor?
    • iar forma de “ciocolata” din comert are majoritatea nutrientilor distrusi datorita procesarii termice?
  • Nu poti sa gresesti nimic la reteta asta. Conteaza doar intentia de a gasi timp sa cumperi ingredientele si apoi o data ce le ai la indemana poti sa o faci in 5 min.
  • Uneori folosesc plante aromatice (busuioc, menta), condimente (vanilie, scortisoara), fructe deshidratate (portocale, kiwi), nuci, alune, migdale. De fiecare data iese alta reteta. De fiecare data ma bucur… altfel ;). Din suflet va indemn sa o incercati cu ingrediente cat mai de calitate … ca sa simtiti starea de Zen :).
  • Atentie! A se lasa la indemana copiilor! :). O pot da impacata si copiilor mei fara sa imi astup ochii si mintea cu ignoranta. Am observat ca procedand asa, adica tinand la indemana o varianta sanatoasa de ciocolata nu ajunge nimeni sa pofteasca dulciurile din comert. Cand o fac pentru copii aleg sa folosesc carob sau cacao de tipul Criollo – are continutul cel mai redus de cafeina si este soiul cu aroma cea mai fina.
  • Cacao cruda “deschide” inima. Cunoasteti persoane care nu stiu sau nu pot sa isi exprime emotiile si sentimentele? Nu verbalizeaza ceea ce simt nici chiar in prezenta celor apropiati? In timp aceste blocaje emotionale ajung sa iasa la suprafata sub forma unor boli. Cacao ii va ajuta sa gaseasca mai repede “usa” insa ei vor trebui sa o deschida si intre prin ea.
  • Am eliminat vina. Cum? Am transformat ciocolata dintr-un “aliment interzis” intr-un “aliment necesar”. Perceptia conteaza :),  mai ales daca sunteti intr-un proces de revenire din/vindecare de “sunt la cura de slabire” in care creierul a fost mereu bulversat de “ai voie/ba nu ai voie”. Cum de am trecut cacao pe lista alimentelor?
  • Ciocolata in forme

    Mi-am inteles frustrarea. Femininul din noi nu suporta regulile. Energia feminina este intuitie, expresivitate, creativitate,  nu sta in limite vrea sa curga fara constrangeri. Mentalitatea de dieta cu care convietuim noi femeile este exact opusul acestei energii: mananci cutare, la ora cutare, in ziua cutare, masori, cantaresti, te incorsetezi, iti pui cat mai multe bariere. Si atunci desigur ca incercand sa torni un ocean intr-un pahar o sa dea pe afara.

  • Mi-am ascultat emotia. Ati observat cat de putin timp putem stam singuri cu noi, cu gandurile noastre si emotiile aferente? Simtim nevoia sa dam un telefon, sa stam pe facebook, sa mancam un snack, sa bem o cafea, sa fumam …. Ciocolata e pentru astfel de momente, pentru atunci cand vrei sa acoperi o nevoie – emotionala de cele mai multe ori. Oricat am vrea sa credem sufletul e cel care cere ciocolata si nu corpul. Deci fii blanda cu corpul si da-i iubire, fi blanda cu sufletul si incearca sa stai cu emotia, sa o intelegi de unde vine. De cele mai multe ori nu ii trebuie rezolvare ci doar permisiunea de a fi auzita … deci nu o baga in sac si o cara cu tine.

Reteta

Ingrediente:

  • 50 g unt de cacao topit
  • 20 g miere nepasteurizata
  • 20 g pudra pudra de cacao cruda (daca e destinata exclusiv celor mari) / pudra de carob (daca se da copiilor)
  • 20 g nuci romanesti rupte in mana grosier

Alchimia:

  • Se topeste untul de cacao intr-un bol sau cana pusa intr-un vas mai mare cu apa fierbinte. Sa aveti grija sa nu intre apa in unt – va schimba consistenta ciocolatei.
  • Se adauga pudra de carob si mierea amestecand pana se incorporeaza complet
  • Se adauga nucile si se toarna compozitia in forme. Daca s-a racit si nu curge fin atunci puteti sa o reincalziti la fel cum am facut topirea untului mai sus.
  • Se lasa 1h la congelator si se daruieste unui norocos.

 

Ciocolata pentru copii (copiii din noi toti)

Povestea Zen

Doi calugari Zen tocmai vroiau sa traverseze un rau care iesise din matca. Langa ei, o tanara fata frumoasa ii ruga sa o ajute sa traverseze apa impreuna cu ei. Unul din calugari fara sa stea prea mult pe ganduri, o lua in brate si o duse in cealalta parte a apei. Celalalt, stapanindu-si mirarea nu spuse nimic pana nu ajunsera la templul unde urmau sa isi petreaca acea noapte. Nereusind sa se mai abtina isi mustra tovarasul de drum:

– Stii bine ca nu-i voie sa ne atingem de nici o femeie. Cum ai putut sa o iei in brate pe femeia aceea?

Acesta raspunse:

– Asa este, am luat-o in brate, dar am lasat-o jos pe malul apei. Tu, in schimb, de atunci o porti pe umeri.

 

Care e legatura cu ciocolata?

Decat sa continui sa ma gandesc la ciocolata aceea de pe rafturile din comert care e cat se poate de departe de adevar,  sa imi creez frustrare (daca am ales sa nu mananc) sau vinã (daca am ales sa mananc) mai bine fac o investitie in calitate si imi fac una pe care sa o savurez fara constrangeri.

 

Ciocolata vindeca. Experienta mea:

  • Sunt perioade in care mananc ciocolata in fiecare zi (va scriu articolul intr-o astfel de perioada). De multe ori o las pe hartie de copt (prea migalos sa mai torn in forme) iar cand o scot afara din frigider sa o tai in bucatele nu imi spun niciodata “Am VOIE sa mananc doar atatea bucati”. O las afara si mananc intuitiv cat simt. La inceput o portie ca aceasta tinea o zi/ cateva ore. Acum “rezista” mai mult … in congelator.
  • Boabe de cacao crude

    O data ce ai mancat ciocolata cruda, (adica boabele de cacao nu au fost prajite in prealabil), ciocolata din comert nu isi mai are rostul. Stiti ca:

    • pudra de cacao ce se vinde pe scara larga in comert este, de fapt, obtinuta din coaja macinata a boabelor?
    • iar forma de “ciocolata” din comert are majoritatea nutrientilor distrusi datorita procesarii termice?
  • Nu poti sa gresesti nimic la reteta asta. Conteaza doar intentia de a gasi timp sa cumperi ingredientele si apoi o data ce le ai la indemana poti sa o faci in 5 min.
  • Uneori folosesc plante aromatice (busuioc, menta), condimente (vanilie, scortisoara), fructe deshidratate (portocale, kiwi), nuci, alune, migdale. De fiecare data iese alta reteta. De fiecare data ma bucur… altfel ;). Din suflet va indemn sa o incercati cu ingrediente cat mai de calitate … ca sa simtiti starea de Zen :).
  • Atentie! A se lasa la indemana copiilor! :). O pot da impacata si copiilor mei fara sa imi astup ochii si mintea cu ignoranta. Am observat ca procedand asa, adica tinand la indemana o varianta sanatoasa de ciocolata nu ajunge nimeni sa pofteasca dulciurile din comert. Cand o fac pentru copii aleg sa folosesc carob sau cacao de tipul Criollo – are continutul cel mai redus de cafeina si este soiul cu aroma cea mai fina.
  • Cacao cruda “deschide” inima. Cunoasteti persoane care nu stiu sau nu pot sa isi exprime emotiile si sentimentele? Nu verbalizeaza ceea ce simt nici chiar in prezenta celor apropiati? In timp aceste blocaje emotionale ajung sa iasa la suprafata sub forma unor boli. Cacao ii va ajuta sa gaseasca mai repede “usa” insa ei vor trebui sa o deschida si intre prin ea.
  • Am eliminat vina. Cum? Am transformat ciocolata dintr-un “aliment interzis” intr-un “aliment necesar”. Perceptia conteaza :),  mai ales daca sunteti intr-un proces de revenire din/vindecare de “sunt la cura de slabire” in care creierul a fost mereu bulversat de “ai voie/ba nu ai voie”. Cum de am trecut cacao pe lista alimentelor?
  • Ciocolata in forme

    Mi-am inteles frustrarea. Femininul din noi nu suporta regulile. Energia feminina este intuitie, expresivitate, creativitate,  nu sta in limite vrea sa curga fara constrangeri. Mentalitatea de dieta cu care convietuim noi femeile este exact opusul acestei energii: mananci cutare, la ora cutare, in ziua cutare, masori, cantaresti, te incorsetezi, iti pui cat mai multe bariere. Si atunci desigur ca incercand sa torni un ocean intr-un pahar o sa dea pe afara.

  • Mi-am ascultat emotia. Ati observat cat de putin timp putem stam singuri cu noi, cu gandurile noastre si emotiile aferente? Simtim nevoia sa dam un telefon, sa stam pe facebook, sa mancam un snack, sa bem o cafea, sa fumam …. Ciocolata e pentru astfel de momente, pentru atunci cand vrei sa acoperi o nevoie – emotionala de cele mai multe ori. Oricat am vrea sa credem sufletul e cel care cere ciocolata si nu corpul. Deci fii blanda cu corpul si da-i iubire, fi blanda cu sufletul si incearca sa stai cu emotia, sa o intelegi de unde vine. De cele mai multe ori nu ii trebuie rezolvare ci doar permisiunea de a fi auzita … deci nu o baga in sac si o cara cu tine.

Reteta

Ingrediente:

  • 50 g unt de cacao topit
  • 20 g miere nepasteurizata
  • 20 g pudra pudra de cacao cruda (daca e destinata exclusiv celor mari) / pudra de carob (daca se da copiilor)
  • 20 g nuci romanesti rupte in mana grosier

Alchimia:

  • Se topeste untul de cacao intr-un bol sau cana pusa intr-un vas mai mare cu apa fierbinte. Sa aveti grija sa nu intre apa in unt – va schimba consistenta ciocolatei.
  • Se adauga pudra de carob si mierea amestecand pana se incorporeaza complet
  • Se adauga nucile si se toarna compozitia in forme. Daca s-a racit si nu curge fin atunci puteti sa o reincalziti la fel cum am facut topirea untului mai sus.
  • Se lasa 1h la congelator si se daruieste unui norocos.